• Banhoppning

  Banhoppning är den största ridsporten. Deltagarna rider en bana som, beroende på svårighetsgrad, är byggd med ett antal hinder med en viss höjd.
  Banhoppning har varit en olympisk gren sedan OS i Paris år 1900. Då fanns både höjd- och längdhopp med. Hoppning visades för första gången i TV 1948, under OS i London.

 • Hästpolo

  Hästpolo, polo, är ett bollspel som spelas mellan två beridna lag som med långskaftade klubbor ska slå in en liten gummiboll i varandras mål.

 • Travhäst med sulkey och kusk.

  Travsport är körning med sulky (vagn med två hjul) där man kör lopp på för det mesta ovala banor med ekipage som består av hästar och kuskar, som sitter i sulkyer. Hästarna ska använda sig av gångarten rent trav. Några galoppsteg kan vara tillåtna i vissa länder.

 • Galoppsport

  Galoppsport är en typ av hästsport där hästar galopperar ikapp på en oval bana, ridna av små lätta ryttare, så kallade jockeys.
  Tävlingarna kan ske antingen på gräs- eller sandbana och ibland även över hinder, men kallas då oftast Steeplechase. Det tuffaste löpen anses vara de amerikanska Triple Crown som löps i USA. För att vinna segertiteln Triple Crown måste ett ekipage vinna alla de tre tuffa loppen "Kentucky Derby", "Preakness Stakes" och "Belmont Stakes"
  Galopp utövas i Sverige på Jägersro, Bro Park, Göteborg Galopp, Strömsholm och Blommeröd. Det engelska fullblodet är den absolut främsta galopphästen och löpning med fullblod kallas ofta "Kungarnas sport". För mindre hästar anordnas tävlingar i ponnygalopp.

 • Dressyr

  Dressyr är en ridsportsgren med det huvudsakliga syftet att göra hästen användbar och angenäm att rida och att främja samspelet mellan ryttare och häst. Den nuvarande ridsportens dressyrridning är en klassisk ridning som har sin grund i militärens krav på praktisk ridning från 1800-talet fram till militärens "avhästning" under mitten av 1900-talet.

 • Fälttävlan

  Fälttävlan är inom ridsporten en gammal militär gren som testar ekipagens mångsidighet. Tävlingsformen prövar hästens uthållighet, snabbhet och lydnad liksom även ryttarens mod och förmåga att bemästra sin häst.

Hästsport

Hästsport innefattar sport, idrott och andra rekreationsaktiviteter med hästar.

Hästsporter som utövas över hela världen är ridsport (banhoppning, dressyr etc), travsport, galoppsport och hästpolo. Det finns också många hästsporter med begränsad kulturgeografisk utbredning, bland annat rodeo, tjurfäktning och engelsk rävjakt.

Historik

Hästsport och ridsport har existerat ända sedan hästen tämjdes i Mellanöstern för 6 000-7 000 år sedan. I främre orienten och Indien hade man bland annat utvecklat ryttarlekar som liknar vår dags gymkhana. Även kapplöpningar och en enkel variant av hästpolo hade utvecklats i detta område. I norra orienten, mot ryska gränsen spelades många olika ryttarlekar där man bland annat skulle riva tält eller sticka vildsvin med svärd eller lansar.

I Mesopotamien och Egypten användes hästdragna stridsvagnar under andra årtusendet f. Kr. i strid, nöjesjakt och rekreation. De största körtävlingarna kom dock under antiken och under romarrikets storhetstid. I både Grekland och Rom kapplöpte man med häst och vagn och i Grekland blev kapplöpningen en olympisk gren år 680 f.Kr i de 25:e olympiska spelen. I Rom var dessa kapplöpningar så stora att de tävlande ekipagen till och med "sponsrades" av olika politiska grupper. Vagnarna märktes även i antingen rött, grönt, blått eller vitt, beroende på vilken årstid de användes. Dock var känslorna så starka under dessa tävlingar att många av dem slutade med svåra upplopp på gatorna i Rom.

Under 1600-talet uppfördes i Sverige flera kungliga beridarebanor för olika former av ryttartävlingar.

Banhoppningen blev officiell statussport 1865 efter att "Royal Dublin Society" anordnat tävlingar i långa och höga hopp under en utställning. Intresset för ridsporten ökade stadigt under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet och år 1900 var hoppning godkänt som en olympisk gren i OS i Paris. Dressyren blev godkänd 1912.

I samband med att intresset för ridsporten ökade även efterfrågan på hästar som klarade av påfrestningarna och som hade talang för antingen hoppning eller dressyr eller både och. Många sporthästar som de tyska varmblodshästarna Hannoveranare och Holsteinare utvecklades och även större hunterhästar för jaktritt och hoppning. Nästan alla varmblodshästar utvecklades med hjälp av det engelska och det arabiska fullblodet som gav snabbhet och ädla linjer till de nya ridhästarna. Talanger inom hoppning, dressyr och fälttävlan användes vidare i aveln och idag har vi ett väl utvecklat system för avel och träning av tävlingshästar på elitnivå.

Tävla med ponny

Sedan mitten av 1900-talet har man även tävlat ponny på elitnivå och utvecklingen av ponnyer som mötte kraven på atletiska förmågor och som ändå var lugna och stabila i temperamentet som gjorde dem lätthanterliga blev en trend som håller i sig än idag. Bland annat utvecklades den brittiska och den tyska ridponnyn och idag har Sverige även börjat utveckla en svensk ridponny.